11 tips för dig som söker bostad

Det är tufft att få en bostad i Sverige i dag och emellanåt kan det kännas riktigt mörkt. Men här har vi samlat ett gäng tips som förhoppningsvis hjälper dig i jakten på en bostad och som kanske till och med får dig att inse att det finns fler möjligheter att ro hem ett kontrakt.

 1.  Sök via bostadsförmedlingar – Det finns flera olika bostadsförmedlingar som du kan söka en bostad via i dag. Genom en sökning på nätet hittar du sajter som samlar hyresrätter från olika hyresvärdar på ett och samma ställe för att det ska bli lättare för dig att hitta en potentiell bostad. Se till att ställa dig i kö hos flera olika bostadsförmedlingar på den ort eller i den kommun som du vill bo i. Men det gäller så klart också att du söker aktivt själv – vissa förmedlingar har inte ens något kösystem utan det handlar mer om ”först till kvarn” och har du turen på din sida ringer du precis i rätt stund. Ibland är tajming allt som behövs.

 2. Kontakta privata hyresvärdar – Stirra dig inte blind på det kommunala bostadsbolaget och sucka varje kväll när det inte har dykt upp någon ny lägenhet som du kan söka. Vidga vyerna och spana in vilka privata fastighetsägare som finns på din ort och i din kommun. Många av dem har ingen hemsida och inte heller något kösystem och har du tur kan du få en lägenhet med förstahandskontrakt relativt fort på det här sättet. Kika på din kommuns hemsida och se om de tillhandahåller en komplett lista med privata hyresvärdar som du kan ringa runt till.

 3. Se dig om efter andrahandslägenheter – Numera finns det många som väljer att hyra ut sin lägenhet i andrahand av flera anledningar. En del ska plugga eller jobba på annan ort medan andra ska bli sambo på prov och några bor utomlands under en period. Därmed kan det gå rätt kvickt att få tag på ett andrahandskontrakt. Var dock på det klara med vad du har för rättigheter och vilka regler som gäller när du ska hyra i andrahand. Hyran ska vara skälig och inte för hög.

 4. Se upp för bedragare – Bostadsbristen lockar inte alltid fram det bästa i folk och numera finns det tråkigt nog bedragare som försöker lura bostadssökande på pengar. Det finns vissa varningstecken som du alltid ska vara noga med att uppmärksamma i god tid. Bland annat ska hyresvärden vara anträffbar och kunna visa upp lägenheten innan du skickar några pengar. En del bedragare begär också väldigt mycket i deposition – var också observant så att du inte betalar till ett utländskt konto.

 5. Leta bostad utanför centrum – Det finns vissa fördelar med att leta efter bostäder som inte ligger i stadskärnan. Om du bara beger dig en liten bit utanför centrum minskar oftast hyrorna rejält och det brukar vara lättare att få ett förstahandskontrakt. Men innan du bosätter dig så är det bra att åka till olika områden du kan tänka dig och se över vilka transportmöjligheter som finns så som buss och tåg till exempel och hur lång tid det tar för dig att åka till jobbet, din partner, vänner och så vidare.

 6. Bli kombo eller sambo – Ettor och tvåor är oftast mest populära bland hyresrätterna och därför kan din chans att få en bostad öka om du söker tillsammans med någon. Då får ni tillgång till en större bostadsyta och det blir lättare att betala hyran.

 7. Sprid ordet bland vänner och bekanta – Se till att dina vänner, familjemedlemmar, släktingar och bekanta vet om att du är på jakt efter en bostad. Håller fler personer öron och ögon öppna blir det förhoppningsvis lättare att få ett kontrakt snabbare än om du är ensam om att leta. Släng även ut förfrågningar på sociala medier så som exempelvis Facebook.

 8. Lägg ut en annons – I dag finns det smidiga annonssajter så som Blocket där du själv kan lägga ut att du söker en bostad. Glöm inte heller bort att sätta upp lappar på anslagstavlor i matbutiker och liknande där andra kan se att du letar efter boende tillsammans med ditt telefonnummer eller din e-post.

 9. Håll koll på dina papper – Om du får napp och en potentiell hyresvärd eller fastighetsägare vill träffa dig är det bra om du har ordning på dina papper så att du kan visa dem i samband med ditt första möte. Vanligtvis brukar hyresvärden vilja se någon form av personbevis, eventuellt ditt anställningsintyg eller ett intyg på att du ska studera, referenser och så vidare. Dubbelkolla gärna med hyresvärden innan du träffar denne för att du ska veta vad du ska ha med dig.

 10. Se över hyresgarantier – Vissa kommuner har någonting som kallas för hyresgaranti som ger dig möjlighet att få hjälp att få ett hyreskontrakt. Detta kan du utnyttja om du exempelvis enbart är tillfälligt anställd. För att du ska veta vad som gäller i din kommun kan du alltid ringa och be om mer information. Glöm inte att ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan om du har en låg inkomst.

 11. Håll humöret uppe – Det är lätt att tappa modet emellanåt när det gäller att få ett kontrakt på en hyresrätt i Sverige i dag. Men ge inte upp och håll humöret uppe – till sist blir det din tur också!