Att tänka på när du hyr lägenhet i andrahand

Det är inte alltid lätt att lägga beslag på ett förstahandskontrakt på en bostad i dag. Som tur är finns möjligheten att hyra i andrahand. Faktum är att det blir allt vanligare att hyra en lägenhet. Dock gäller det också att hålla koll på vilka regler som gäller när du hyr i andrahand.

  • Fråga om lov: Om du har planer på att hyra ut din lägenhet i andrahand måste du fråga antingen din hyresvärd eller din bostadsrättförening om ett tillstånd innan. Likaså bör du som vill hyra i andrahand be om att få se tillståndet. Hyr en person ut i andrahand utan tillstånd innebär det nämligen att denne kan bli av med sitt förstahandskontrakt eller blir tvungen att sälja sin bostadsrätt och då blir båda av med bostaden. Värt att notera är att vissa bostadsrättsföreningar i dag har tagit ett så kallat principbeslut för alla medlemmar i föreningen – det har bland annat att göra med att det blir allt mer vanligt med exempelvis AirBnB. Om du enbart vill hyra ut ett rum i bostaden krävs det inget tillstånd.
  • Beaktansvärda skäl: Det finns någonting som heter ”beaktansvärda skäl” och för att få hyra ut i andrahand behöver du kvalificera dig bland dessa skäl. Ett par exempel på sådana skäl är att du ska prova vara sambo, du ska flytta utomlands under en längre period, du blir sjuk, du ska studera eller arbeta på en annan ort under en period.
  • Förstahandshyresgästens ansvar: När du hyr en bostad i andrahand ska du alltid komma ihåg att hyran och lägenheten är förstahandshyresgästens ansvar i alla lägen. Alltså kan personen som står på förstahandskontraktet bli av med bostaden om du som hyr i andrahand på något sätt missköter dig.
  • Teckna en hemförsäkring: Oavsett om det är du som hyr ut eller du som hyr i andrahand – se till att teckna en hemförsäkring som täcker allt från inbrott till vattenskador och bränder. Ett tips är att utöka med så kallad ”allrisk” eller ”otursskydd”. Du som hyr i andrahand bör ha en hemförsäkring med ansvarsskydd!
  • Underteckna ett skriftligt avtal: Även vid en andrahandsuthyrning ska ett skriftligt avtal upprättas. Både du som hyr ut och du som hyr i andrahand ska ha ett exemplar av avtalet. På internet finns det gott om formulär att använda.
  • Skälig hyra i andrahand: När du hyr ut i andrahand får du inte ta ut mer i hyra än vad du själv betalar i förstahand till hyresvärden. Detta gäller om lägenheten är omöblerad! Hyr du i stället ut din bostad med möblemang har du rätt att lägga på mellan 10 och 15 procent på hyran. Tar du ut en högre hyra än så har personen som hyr i andrahand nämligen rätt att kräva tillbaka pengarna.
  • Om du hyr en möblerad lägenhet: Väljer du att hyra en bostad i andrahand som är möblerad bör en inventarielista finnas med i avtalet. Finns det skador och skavanker på föremål, väggar eller liknande sedan tidigare ska det noteras. Får du möjlighet att hyra en lägenhet i andrahand som inte är möblerad kan det vara värt att räkna på vad det kommer att kosta att möblera bostaden. Ett tips är att köpa bättre begagnade möbler. Sedan kan du också spana in rabattkodsajter som exempelvis Kampanjjakten om du föredrar helt nya möbler. Där hittar du ofta rabattkoder som kan dra ner priset ordentligt.