Att tänka på när innan du flyttar

I denna artikel skall vi titta närmare på vad du måste tänka på innan du flyttar till en ny lägenhet. Vi kommer titta på båda vad du skall tänka innan du flyttar ut ur dina gammal lägenhet och vad du skall tänka på innan du flyttar in i din nya.

Adressändra

Det första du skall göra är att adressändra och bokföra dig i din nya bostad. Att adressändra är gratis men om du vill få din post eftersänd till din nya adress så är detta en tjänst som du måste betala för. Eftersändning är en tjänst som det är värt att betala för så att man inte missar något viktigt brev och t.ex. får en betalningsanmärkning för en räkning man inte fått. Eftersändning är relativt billigt och mer än värt det för den extra säkerhet som man får.

El

Det är mycket viktigt att du anmäler till elbolaget att du skall flytta och säger upp ditt elavtal. Om du inte anmäler din flytt så kan du tvingas att betala för elen även efter att du har flyttat från lägenheten även om någon annan bor där nu. Om du däremot har anmält din flytt så kan elbolaget inte längre fakturera dig för elen.

På samma sätt skall man skriva avtal med ett nytt elbolag för sitt nya boende. Helst skall man ta sig tid att jämföra de olika bolagen och se vilket som kan ge dig billigast el. Du kan välja att göra detta efter att du har flyttat in men det är alltid bäst att försöka minimera sina kostnader från dag 1.

Hemförsäkring

Du måste kontakta ditt försäkringsbolag och flytta din försäkring till din nya bostad. Flytta försäkringen samma dag som du flyttar. Att flytta din försäkring kan påverka den premium du betalar eftersom kostnaden för en försäkring är olika hög i olika området. Om du inte redan har en försäkring bör du teckna en. En hemförsäkring skyddar dig inte bara mot att dina saker blir stulna eller förstörs utan innehåller normalt även en ansvarsförsäkring som betalar eventuella skadestånd om du orsakar skada på någon annans egendom.

Om du äger en bil skall du meddela din flytt till bilförsäkringsbolaget. Även detta kan påverka din premium.

Matkassar

Om du prenumererar på matkassar så bör du säga upp eller flytta din prenumeration innan du flyttar så att det inte fortsätter att komma matkassar till din bostad efter du har flyttat därifrån. Du kan läsa mer om hur man säger upp eller flyttar sin prenumeration på matkassar här.

Tidningar

Om du prenumerera på tidningar eller andra tjänster så bör du anmäla din nya adress till samtliga bolag.

Fast telefon

Om du har en fast telefon så skall du säga upp denna innan du flyttar. Om du vill behålla ditt gamla nummer så är detta ofta möjligt men du måste i så fall välja att flytta ditt abonnemang istället för att säga upp det.

Överväg om du verkligen behöver en fast telefon innan du väljer att flytta den. Att säga upp sin fasta telefon är ofta ett bra enkelt sätt att dra ner på sina kostnader.

Internet

Du måste säga upp eller flytta Internet från ditt gamla boende tills dess att du flyttar. Ofta är det bättre att teckna ett nytt abonnemang snarare än att flytta sitt gamla. Detta beror på att konkurrensen ständigt tvingar bolagen att erbjuda allt bättre internetpaket allt eftersom utvecklingen går framåt. Tänk på att inte teckna ett större paket än du egentligen behöver.

Försök om möjligt att ordna så att ditt nya internet redan är inkopplat när du flyttar in i ditt nya hem.