Hyra lägenhet i första hand

När du ska hyra en bostad är förstahandslägenheter givetvis de mest eftertraktade. Då är det du som står på kontraktet och om du bor hos en kommunal hyresvärd hyr du på obestämd tid och bestämmer själv när och om du vill säga upp lägenheten och flytta därifrån – förutsatt att du inte har misskött bostaden eller ligger efter med hyran. I den här artikeln ger vi dig lite tips kring hur du ska få tag på ett förstahandskontrakt och vad du ska tänka på i samband med detta. 

Hitta en förstahandslägenhet

I och med att förstahandslägenheter är bostäder som flest vill ha och det finns ett begränsat antal sådana kan det vara svårt att få. Men allt är möjligt! Här är några tips på hur du kan gå till väga när du vill ha ett förstahandskontrakt:

  • Ställ dig i bostadskö hos det kommunala bostadsbolaget! Ska du flytta hemifrån om ett par år? Registrera dig hos det kommunala bostadsbolaget trots att det dröjer innan du planerar att flytta. Det finns kösystem baserat på hur många dagar du har väntat som registrerad bostadssökande. När du väl ska flytta kommer det att bli lättare att få ett förstahandskontrakt.
  • Uppdatera dig i bostadskön! Även om du redan bor en hyresrätt är det värt att hålla platsen i kön genom att logga in regelbundet så att du behåller dina dagar som du har köat. En del hyresvärdar raderar dagarna i samband med att du får ett förstahandskontrakt och då kan du registrera dig igen så fort du har flyttat in – skulle du exempelvis vilja flytta inom ett par år till en större eller mindre lägenhet har du redan fått ihop ett antal dagar som hjälper dig att få ett nytt förstahandskontrakt snabbare.
  • Ring privata hyresvärdar! I mer eller mindre varje stad och kommun finns det privata hyresvärdar. Det är inte alla som hänger med i utvecklingen och har en hemsida där lediga lägenheter utannonseras med kösystem. Ofta har kommunen en lista på vilka privata hyresvärdar som finns i området tillsammans med telefonnummer och e-post – ring upp och kolla läget och se till att de har dig i åtanke.
  • Mun-mot-mun-metoden! Kolla med personer i din omgivning. Ibland är det någon som vet någon som hyr ut en bostad eller om någon som ska flytta och behöver någon som tar över deras förstahandskontrakt snabbt. Använd även sociala medier för att höra dig för angående en ny bostad.

Hyreskontrakt, deposition och avgifter

I Sverige måste hyran vara skälig och det är förbjudet att ta ut en hyra som är hur hög som helst. Det kvittar vad vissa är villiga att betala – det får helt enkelt inte ske – och det gäller både de kommunala bostadsbolagen och privata hyresvärdar som finns runt om i landet. Skulle du bo i en lägenhet där din hyresvärd har tagit ut en hyra som är för hög för att räknas som skälig kan denne behöva betala tillbaka retroaktivt till dig som hyresgäst.

En annan sak som är viktigt när det gäller förstahandskontrakt är att du aldrig ska betala någon avgift för att få kontraktet. Ett avtal av sådant slag är förbjudet i Sverige och den som tar upp ett sådant krav kan komma att dömas till böter eller till och med fängelse. Däremot kan hyresvärden begära en deposition. Det kan vara en eller flera månaders hyror i förskott som du betalar som en säkerhet för hyresvärden om du skulle råka ta sönder något eller förstöra bostaden. Vanligtvis ska depositionen inte vara mer än en månadshyra. När du flyttar ska värden betala tillbaka din deposition – om denne inte kan bevisa att det finns skäl att behålla depositionen för skador som du har åsamkat. Glöm inte att bli medlem i Hyresgästföreningen som hjälper dig vid eventuella tvister!