Byta hyresrätt

Ibland händer det saker i livet som innebär att du kan behöva flytta till en mindre eller en större hyresrätt. Det kan till exempel vara att du blir sambo eller att familjen utökas med en bebis eller också kan det vara så att ett förhållande tar slut och ni ska flytta isär. Anledningarna kan vara olika och har du ett förstahandskontrakt kan det kännas jobbigt att säga upp lägenheten då det ständigt råder brist på just förstahandslägenheter. Men det finns faktiskt möjlighet att byta lägenhet med någon annan som har ett förstahandskontrakt.

Så går det till att byta lägenhet

Om du har kommit i kontakt med en person eller familj som vill byta lägenhet med dig och ni båda har varsitt förstahandskontrakt går ni till väga enligt följande:

  • Fyll i en blankett där ni ansöker om ett lägenhetsbyte – sådana finns att ladda ner på nätet i dag. Därefter lämnar ni varsin bytesansökan till hyresvärden, eller hyresvärdarna om ni bor hos olika. Detta är ett viktigt steg i processen eftersom ett lägenhetsbyte som inte är godkänt innebär att du riskerar att bli av med ditt kontrakt.

  • Skulle någon av hyresvärdarna inte godkänna er bytesansökan har den som fått ett nekande möjlighet att ta kontakt med hyresnämnden för att få ett tillstånd. I dag har hyresnämnden rätt att ge tillstånd för ett lägenhetsbyte om den ansökande har så kallade beaktansvärda skäl. Bytet får inte ske om det innebär besvär för hyresvärden.

  • Om hyresvärdarna godkänner ansökan för båda parter är det fritt fram att byta hyresrätt och förstahandskontrakt mellan varandra. Det finns inga krav om att du måste ha bott en särskild tid i lägenheten som du har ett förstahandskontrakt på för att du ska kunna byta lägenhet.

Med andra ord går det hur bra som helst att byta en lägenhet mot en annan om ni båda har varsitt förstahandskontrakt. Men var noga med att ansöka om tillstånd och se till att få bytet godkänt av hyresvärden eller hyresvärdarna innan ni börjar packa flyttlådorna. Var inte rädd för att ta kontakt med hyresnämnden vid eventuella problem som behöver lösas när det gäller ett lägenhetsbyte.