Vad händer om du inte kan betala hyran?

Sjukdom, arbetslös och ändrade familjesituationer är bara några faktorer som kan förändra ekonomin till det sämre på kort tid. Men att strunta i att betala hyran är det sämsta man kan göra. Oftast går det att hitta en bättre ekonomisk väg.

vad händer om man inte betalar hyran

Vad händer om man inte betalar hyran?

Kontakta hyresvärden

Det första man alltid ska göra är att kontakta hyresvärden och förklara situationen. Många går med på att skjuta upp en månadsinbetalning en eller ett par månader. Kanske går det att lägga några månaders hyra på avbetalning under resterande del av året.

Att skjuta upp skulden innebär framförallt att man undviker onödiga kostnader som kan uppkomma. Redan efter några dagar efter förfallodag har hyresvärden rätt att skicka ut påminnelse med tillhörande påminnelseavgift. Detta är då på 60kr plus dröjsmålsränta.

En del hyresgäster resonerar att man hellre tar denna ”lilla” avgift för att få några dagars extra betalningstid. Detta eftersom det på en betalningspåminnelse måste ges några dagars möjlighet att betala hyran. Problemet är att många hyresgäster även utgår från att påminnelse kommer att skickas ut. Men det finns ingen lag som säger att hyresvärden måste göra så. Man kan alltså lämna ärendet till Inkasso direkt vilket betyder kostnader på flera hundra kronor. Ett annat alternativ är att gå direkt via Kronofogden och kräva vräkning. Den vanligaste orsaken till vräkning är just utebliven hyra. Enligt lag förverkas rätten till att hyra lägenheten om fakturan inte är betald inom 8 dagar efter sista inbetalningsdag. Därmed kan man som hyresvärd välja att gå till Kronofogden och begära vräkning.

Skapa egen avbetalning

Om inte hyresvärden går med på att skjuta upp sista betalningsdatum eller skapa en avbetalningsplan finns det vägar att gå för att göra detta själv. Via betaltjänsten Betalo går det att betala fakturor med ett flertal kreditkort. När räkningen registreras blir den betald på sista betalningsdag och kostnaden hamnar på kreditkortet. En månad senare kommer fakturan som man då kan välja att betala helt eller delvis. Väljer man att betala delvis har man alltså skapat en delbetalning på räkningen. Däremot uppkommer två kostnader. För det första kostar Betalo 1-2% av betalt belopp. Den som lägger över en hyra på 5000kr på kortet får därmed betala ca 100kr för detta. Betalas hela fakturan efter en månad är det enbart denna kostnad som uppkommer. Ett relativt billigt sätt att skjuta upp en betalning på flera tusen kronor.

Väljer man däremot att avbetala skulden över flera månader uppkommer även räntekostnad. Räntan på kreditkort är mellan 10–20% vilket alltså betyder att någon längre avbetalning inte är att rekommendera via denna väg. Men kan man betala sin räkning på 3-4 månader kan det vara en bra väg att gå.

Sälj

I TV-programmet Lyxfällan möter programledarna personer i ekonomisk kris. Det handlar inte bara om att de inte kan betala hyran utan ofta är problemen mycket större än så. Men lösningen är ofta betydligt enklare än vad man kan tro. Framförallt handlar det om att sälja prylar för att betala de allra viktigaste skulderna. Väldigt många kan bo utan soffa, äta gröt en vecka eller cykla istället för att åka bil till jobbet. Det kan vara obekvämt men är inget mot att inte ha någon bostad. Med tanke på att hyresvärden har rätten att vräka en person som inte betalar sin hyra och att det kan uppkomma en hel del extrakostnader om man inte tar tag i sina skulder är det bästa att prioritera boendet. Alla har något att sälja. De flesta har ganska mycket som kan säljas.

Flytta

Klarar du inte av att betala hyran en eller ett par månader? I så fall går det oftast att hitta en ekonomisk lösning. Är inkomsterna lägre än utgifterna bör man istället leta efter ett billigare boende. Kanske kan vara inneboende hos en vän under tiden som ekonomin stabiliseras.